Din Karl Barth


„  A.Harnack şi-a început discursurile sale din Ce este creştinismul?(1900) menţionând o afirmaţie a lui John Stuat Mill, potrivit căreia nu este nevoie să le amintim prea des oamenilor faptul că a existat cândva un om numit Socrate. În continuare, el a mai facut o afirmaţie care merită analizată şi anume că, deşi Mill are dreptate, totuşi este chiar şi mai mare nevoie să le reamintim în mod constant oamenilor că în mijlocul lor, cândva, a existat un om numit Isus Hristos.

Totuşi, putem cădea de acord cu Harnack asupra faptului că nu este nevoie să ni se reamintească prea des că acest om a trăit cândva în mijlocul oamenilor.În El ne găsim noi elementul esenţial al umanităţii.

Chiar acesta este Dumnezeu: Hristos Isus este numele Lui, El este Fiul Domnului Sabaot, Lui şi nimănui altuia nu îi este dată biruinţa.”

 

“Deşi Noul Testament are în permanenţă în vedere deplina umanitate a lui Isus, totuşi nu poate fi găsit niciun pasaj în care Isus să fi văzut, să fie prezentat altfel decât ca Acela care este categoric diferit de uceinicii Săi, de toţi ceilalţi oameni, de întregul cosmos, care stă într-o antiteză insurmontabilă faţă de aceştia. Nu poate fi găsit niciun pasaj care să nu mărturisească, într-un mod sau altul, că lui Isus I se cuvenea nu doar acordarea unei încrederi omeneşti,ci, mai mult decât aceasta, I se cuvenea acea încredere, acel respect, acea ascultare, acea credinţă care Îi poate fi acordată doar lui Dumnezeu.”


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s