Despre disciplină


Ce e drept , familia mea era prudentă! M-au înconjurat cu toţii numaidecît, dar rămânand la distanţă respectabilă de viperă, care se legăna încă la capătul degetelor mele şi, graţiei acestei mişcări, avea o ultimă aparenţă de viaţă.

Mătuşa Therese: E moartă ?
Jupâneasa : Cred că-i o năpârcă.
Guvernanta : Fredie, nu te apropia!
Bucătăreasa (care e surdomută) : krrrrhh!
Abatele : Las, că-ţi trag eu o bătaie!
Bunica : Te rog, puiule, lasă jos grozăvia aia!

Neînfricat şi triumfător, i-am întins trofeul unchiului protonotar, care , fiind în mod profesional duşman al reptilelor, s-a tras înapoi pe o distanţă de cel puţin un metru.
Toată lumea i-a urmat exemplul. Singură bunica, mai vitează(fiindcă era bunica,nu-i aşa ?), s-a apropiat de mine, m-a lovit brusc peste mână cu lornitonul şi m-a silit astfel să dau drumul şarpelui, care a picat neînsufleţit pe peron şi pe care, venindu-şi în fire, unchiul meu s-a pornit să-l ucidă din nou, lovindu-l marţial cu călcâiul, precum sfântul Mihail, patronul lui.
Primejdia odată îndepărtată, opt mâini de femeie m-au dezbrăcat cât ai zice peşte, m-au cercetat de la rădăcina părului şi până în vârful degetelor de la picioare şi au recunoscut că scăpasem ca prin minune fără nicio muşcătură. Mi s-a pus numaidecât o cămaşă, fiindcă nu e cuvincios ca un Rezeau, oricât de fragedă i-ar fi vârsta, să rămână gol în faţa servitorilor. Atunci, depărtându-se de terciul de viperă, unchiul meu s-a apropiat şi el, ţeapăn ca justiţia însăşi, legănîndu-şi mâinile de fiecare parte a sutanei.

– Are vreo muşcatură tâmpitul ăsta ?
– Nu, Michael.
– Să mulţumim Domnului, mamă.

Un Pater, apoi un Ave. Un mic ex-voto a fost atârnat în tăcere. Apoi protonotarul apostolic a pus mâna pe mine, m-a răsturnat pe genunchii lui şi, cu privirile înălţate spre ceruri, mi-a tras o bătaie metodică.

Preluat din Herve Bazin, Vipera sugrumată, Editura Curtea Veche Publishing,2010.

Advertisements

2 thoughts on “Despre disciplină

  1. Mai vechi? În 12 februarie m-am apucat de scris Silviu. Asta-i tot ce am, dar o să ma străduiesc ca zilnic să scriu ceva. Pâna nu obosesc în a citi nu mă opresc sa împărtăşesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s