Simion Noul Teolog, Creaţia se va schimba


Prin urmare, chiar şi reînnoită, creaţia nu va fi iarăşi la fel cum a fost adusă la existenţă, la început – să nu fie! Ci, aşa cum se seamănă corp sufletesc, după cum spune cuvântul (1 Corinteni 15, 44) – şi se ridică un corp nu aşa cum a fost cel al omului întâi-plăsmuit înainte de cădere, adică material, sensibil şi schimbător, având nevoie de hrană sensibilă, ci se scoală un corp în întregime spiritual şi neschimbabil, aşa cum a fost cel al Stăpânului nostru şi Dumnezeu după Înviere, adică al Celui de-al Doilea Adam şi al celui Întâi-născut din morţi (Col 1, 18), cu mult deosebit de acela, în acelaşi chip şi toată creaţia se va face la un semn al lui Dumnezeu nu aşa cum a fost adusă la existenţă, materială şi sensibilă, ci va fi refăcută printr-o naştere din nou într-o locuinţă imaterială şi spirituală, mai presus de orice simţire. De altfel, aşa cum spune dumnezeiescul Pavel: „Nu toţi vom adormi, dar toţi ne vom schimba deodată, într-o clipeală de ochi” (1 Co 15, 51-52), tot aşa şi creaţia aprinsă de focul dumnzeiesc se va schimba, ca să se împlinească cuvântul proorocului care spune: „Drepţii vor moşteni pământul” (Ps 36, 29), desigur nu pământul sensibil- căci în ce fel vor putea face aceasta cei spirituali? – ci întreg pământul spiritual şi imaterial, ca aceia care au dobândit corpuri necorporale şi au ajuns la o simţire mai presus de simţire, şi cei circumscrişi (mărginiţi), care sunt acum necircumscrişi în cele necircumscrise, să aibă o locuinţă vrednică de slava lor. Înţelege, aşadar, că este vorba de un cosmos spiritual şi aflat dincolo de simţirea noastră. Deci ceea ce este dincolo de simţire şi spiritual este negreşit şi de nesesizat pentru noi şi nevăzut, iar ceea ce nu este nici văzut, nici nu poate fi cumva ţinut, cum ar putea spune cineva din cei sănătoşi la minte că va fi pe de-a-ntregul mărginit de către noi? Nimeni nicidecum.

Preluat din Simion Noul Teolog, Discursuri teologice şi etice, Editura Deisis.

Advertisements

2 thoughts on “Simion Noul Teolog, Creaţia se va schimba

  1. A scris prea multe lucruri profunde Simion sa ma incurc de o idee a lui aici. Insa cred ca planul lui Dumnezeu cu creatia a fost bun ( ba chiar ff bun). Nu cred intro schimbare a creatiei ci intr-o racumparare a ei care a inceput imediat cu izgonirea omului din Eden. Oricum e greu sa vb despre lucruri care nu au luat fiinta inca 🙂 Insa parerea mea personala desi cred intr-o inchinare vesnica nu mi-o imaginez stand doar in genunchi cantand Aleluia. Dar despre acest subiect doxologic alta data 😉

  2. Si eu mi-o imaginez la fel Manu. La fel ca si rascumparatea trupului nostru. Aporopo de inchinare: nu va fi ca in Tom si Jerry, cu ingeri si harfe pe norisori, si printre ei sa ne gasim si noi locul. Insa C.S.Lewis ne spunea ca si limbajul asta cu ingerasi si harfe ,simbolic, ne spune ceva despre Cer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s