Biblia mea KJV


Mă mândresc că am o vechitură de Biblie din anul 1858! Pe copertă e inscripţionat „ The Gift of Doctor Iohn Hall Late Lord Bifhop of Briftoll” şi un blazon. Am primit-o de la o colegă, care şi-a donat bibloteca cu cărţi de istorie (şi nu numai), ce o moştenise de la o mătuşă.
Această Biblie i-a mai rămas. E într-o stare foarte bună, fac englezii ăştia cărţi bune. E versiunea King James .

Mi-aduc aminte ce zice Umberto Eco, în cartea lui , Memoria Vegetală despre durabilitatea şi calitatea cărţilor : „De ce trebuie să protejăm cărţile? Cele vechi trebuie protejate de neglijenţă, de îngroparea lor în locuri umede şi neprielnice, de vântul şi de ploaia care lovesc tarabele. Cele mai recente trebuie protejate şi de un rău care se cuibăreşte în celulele lor.
Cărţile îmbătrânesc. Unele îmbătrânesc frumos, altele nu. Desigur, depinde de condiţiile în care au fost păstrate, dar şi de materialul din care au fost realizate. În orice caz, ştim că, spre jumătatea secolului trecut, s-a înregistrat un fenomen tragic. Nu s-au mai produs cărţi din hârtie din fâşii textile, ci s-a început obţinerea hârtiei din lemn. Cum puteţi verifica în orice bibliotecă, hârtia din fâşii textile supravieţuieşte de-a lungul secolelor. Există cărţi din secolul al XV-lea care par ieşite din tipografii chiar astăzi, hârtia lor este încă albă, în bună stare, foşnitoare. Dar, începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, durata medie de viaţă a unei cărţi nu va mai putea depăşi, după cum se spune, şaptezeci de ani. Despre unele cărţi tipărite acum mai bine de o sută de ani se poate spune, în ciuda îngălbenirii timpurii, că au fost produse cu hârtie de preţ şi rezistentă. Dar ediţiile ştiinţifice sau romanele din anii ’50, mai ales cele franţuzeşti, rezistă mult mai puţin de şaptezeci de ani. Deja se fărâmiţează ca frunzele uscate numai când pui mâna pe ele. Avem certitudinea că o ediţie de buzunar produsă în zilele noastre va avea douăzeci sau treizeci de ani de viaţă şi este suficient să mergem să căutăm prin biblioteci ediţiile de buzunar produse acum zece ani pentru a vedea cum sunt deja în pragul senectuţii precoce.”

Advertisements

2 thoughts on “Biblia mea KJV

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s