IOAN DAMASCHINUL – TRADITIE SI ORIGINALITATE IN TEOLOGIA BIZANTINA


Azi mi-a sosit cartea de la Editura Deisis, despre Sf. Ioan Damaschinul. V-o recomand tuturor.

Sfantul Ioan Damaschinul († cca 750) este autorul unei complexe opere de sinteza, in acelasi timp dogmatica, omiletica si imnografica. Prin aceasta opera el a jucat un rol decisiv in fixarea traditiei ortodoxe a epocii patristice si in transmiterea ei lumii bizantine, dar si celei occidentale (prin traducerea faimoasei sale „Dogmatici”). Cu toate acestea, cunoasterea personalitatii si gandirii sale continua sa fie invers proportionala cu importanta rolului pe care l-au jucat.

Preot ortodox englez, reputatul profesor de istorie a Bisericii vechi de la Universitatea din Durham, pr. Andrew Louth — cunoscut deja publicului romanesc prin sintezele sale privitoare la „natura teologiei”, „originile traditiei mistice crestine” si la „Dionisie Areopagitul” publicate de Editura Deisis — ofera in volumul de fata prima monografie de anvergura, indelung asteptata, asupra vietii, operei si gandirii teologice a Sfantului Ioan Damaschinul.
O prima parte („Credinta si viata”) reconstituie parcursul biografic al inaltului functionar al califilor de la Damasc devenit monah palestinian teolog, predicator si imnograf. Celelalte doua parti ofera radiografii atente ale operelor sale: atat a celei filozofico-dogmatice („Credinta si logica”), cat si a celei omiletico-poetice („Credinta si icoane”). O sectiune suplimentara de texte restituie pentru prima data traducerea catorva scrieri necunoscute inca publicului romanesc.
Scrisa cu eleganta si rigoare, monografia pr. Andrew Louth este o cercetare unica, o contributie esentiala la cunoastere traditiei ortodoxe intr-o figura de sinteza si un reper indispensabil pentru toti iubitorii ei doritori sa o cunoasca si inteleaga cum se cuvine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s