din Creație și Răscumpărare , George FlorovskyAutorul începe prin decrierea viziunii profetului Iezechiel, peisajul fără viață din Valea oaselor, și se oprește la dimensiunea spirituală a morții.
”Moartea vine din păcat, din Căderea originală. Nu a fost instituită de Dumnezeu. Moartea umană nu a aparținut ordinii dumnezeiești a creației. Nu era natural și normal pentru om să moară. Este o înstrăinare anormală de la Dumnezeu care este Făcătorul si Maestrul omului.” Moartea văzută ca o eliberare, împrumutată din filozofia grecească, este ceva străin Scripturilor;este o concepție greacă, păgână.
Moartea , în accepțiunea creștină nu este o eliberare, ci o catastrofă.
”Moartea este cu adevărat o taină: din moment ce sufletul este separat violent de trup, de compoziția și conecția naturală, prin voința lui Dumnezeu. O minune! Cum ne-am făcut robi stricăciunii și cum ne-am înjugat cu moartea?”(Sf.Ioan Damaschin) Trupul și sufletul sunt inseparabili, cum spune autorul, că trupul și sufletul ”aparțin unul altuia și separația lor este o decompoziție a ființei umane. Un suflet descarnat este o fantomă, iar un trup neînsuflețit este un cadavru.” Psalmiștii vorbesc despre asta, de stare în care moartea a luat orice nadejde de la om. Rațiunea ne spune că nu mai este nadajde de viață pentru osemintele din Valea prezentată profetului, însă Dumnezeu are alt răspuns. Si un răspuns care constă nu doar în cuvinte, ci într-un miracol: ”caci El a zis si s-au făcut; El a poruncit și toate s-au îndeplinit”.
Această minune avea și o semnificație. Acele oase simbpliza Casa lui Israel, poporul ales, însă răzvratit, îndărătnic, obstinat, și totuși poporul Lui. Aceasta a fost mort și fără viață aidoma oaselor, datorită păcatelor lui. Dumnezeu îl scoate din Valea umbrelor si îl duce la pășuni verzi, îl mântuiește din cursele morții, si îl duce la ape de odihnă. Promisiunea s-a împlinit în istorie prin persoana lui Iisus Mesia. ”Atunci s-a întâmplat ceva incredibil și paradoxal. El nu a fost recunoscut și primit, a fost condamnat și dat morții ca un profet fals, chiar ca și un înșelător și un mincinos. Aceasta deoarece concepția carnala a răscumpărării ținută de oameni a fost foarte diferită de ceea ce intenționa Dumnezeu în planul Său. În loc de un puternic prinț pământesc ca cel pe care îl așteptau evreii, Iisus din Nazaret a venit blând și smerit cu inima. Regele Cerului, însuși Regele regilor a venit jos în chipul uinui slujitor. În loc de eliberare politica El a adus libertatea față de păcat, iertarea păcatelor și viața veșnică. Viața condamnată la moarte, viața dumnezeiasca condamnată la moarte de oameni – aceasta este taina crucificarii.”
El a ieșit din mormânt precum iese un mire din camera sa. Odată cu El, neamul omenesc a fost ridicat. El este primul fruct al celor care au adormit și trebuie sa-L urmeze la rândul lor.
Profeția lui Iezechil este citită în Biserica Ortodoxă la Utrenia Sâmbetei celei mari, unde credincioșii sunt invitați să vegheze la mormântul Domnului.
”Vechea profeție rămâne o profeție și o mărturie. Viața a ieșit din mormânt, dar plinătatea morții trebuie să vină. Neamul omenesc, chiar și cei mântuiți, chiar și Biserica se află încă în Valea morții și a umbrelor. Pentru ca să fim cu adevărat aprinși trebuie să depășim dorințele cărnii, să lepădam toate grijile lumești. Mândria și prejudiciul, ura și egoismul, complacerea de sineși renunțarea la sine. Numai așa se poate aprinde Duhul. Dumnezeu bate perpetuu la inimile noastre, dar omul este cel care trebuie să deschidă.
Dumnezeu nu pătrunde niciodată prin violență.El respectă, după fraza Sf.Lyon, ” legea antică a libertății umane”, care a fost mai demul creată de El.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s