Tertulian , Ad martyresPrintre alimentele trupești și cele pe care vi le dăruiește Stăpâna Maica Biserică din sânul ei, și printre cele dăruite în temniță de frați din averea proprie, voi, cei numiți martiri binecuvântați, primiți și de la noi o modestă contribuție pentru sporirea sufletească. Nu este folositor să fie îngrășat trupul, iar sufletul să flămânzească. Dimpotrivă, dacă se are grijă de ceea ce este slab, la fel, nu trebuie neglijat ceea ce este mai slab.

Eu nici nu sunt în măsură să vă îndemn; cu adevărat, de departe, îi sfătuiesc pe gladiatorii desăvârșiți, nu doar (pe) instructorii și însoțitorii lor, ci și (pe) fiecare dintre cei ignoranți și nepricepuți, încât, adeseori, chiar de la tribuna publică au venit sugestii utile.

În primul rând, binecuvântaților, să nu întristați pe Duhul Sfânt, Care a intrat împreună cu voi în temniță. Fiindcă, dacă n-ar fi intrat acum cu voi, nu v-ați mai afla astăzi aici. Și, de aceea, dați-vă silința să-L păstrați alături de voi, ca astfel să vă conducă spre Domnul.

Negreșit, închisoarea este casa diavolului, în care îi păstrează pe ai săi. Voi însă ați ajuns în temniță pentru a-l călca în picioare chiar în propria lui casă. Căci deja l-ați înfrânt pe când vă aflați afară.

Așadar, să nu zică (diavolul): ”Se află pe domeniul meu, îi voi ispiti prin antipatii josnice sau prin dezbinări între ei”. Să fugă din fața voastră și să se ascundă în abisul său, chircit și paralizat, așa cum șarpele (este) descântat și afumat. Să nu reușească (diavolul) ca voi să vă certați în împărăția sa, ci să vă găsească întăriți și înarmați cu deplină înțelegere, fiindcă pacea voastră este războiul lui.

Pe care pace, neavând-o unii în Biserică, obișnuiesc să o caute la martirii din temniță. Și, de aceea, trebuie să o aveți în voi, să o cultivați și să o apărați, spre a fi în stare, poate, să o dăruiți și altora.

Sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s