Evanghelia dupa Dostoievski (2)


-Da, da, Aliosa, relua Natasa, el e ca un frate pentru noi, ne-a si iertat; fara el, nici n-am putea fi fericiti. Ti-am mai vorbit eu despre toate astea… Ah, ce copii cruzi suntem, Aliosa! Dar de acum incolo vom fi impreuna tustrei… Vanea! urma ea cu un tremur in glas, ai sa te intorci acum la ei, acasa.
Ai o inima de aur, si chiar daca nu ma vor ierta, vazand ca tu m-ai iertat, poate ca se vor indupleca si se vor imbuna si dansii. Spune-le tot, cu vorbele tale, pornite din inima; incearca sa gasesti asemenea vorbe… Apara-ma, salveaza-ma! Fa-i sa inteleaga ce m-a facut sa plec, asa cum tu insuti ai inteles. Poate ca nici nu m-as fi hotarat sa fa asta, daca nu se intampla sa fii tu azi cu mine! Tu esti salvarea mea; mi-am pus numaidecat toata speranta in tine, simtind ca tu ai sa stii sa le explici in asa fel, ca sa le alini cel putin primele clipe de groaza si durere. O, Doamne, Dumnezeule! Spune-le, Vanea, din partea mea ca, pentru mine, imi dau seama, nu poate fi iertare: caci daca ei m-ar ierta, Dumnezeu nu ma iarta; si de ma vor blestema, eu tot am sa-i binecuvantez si am sa ma rog pentru ei cat voi trai. Sunt cu toata inima alaturi de ei! Ah! De ce nu-i cu putinta sa fim fericiti cu totii? De ce, de ce? Dar ce-am facut! O, Doamne! striga ea deodata, venindu-si parca in fire si, tremurand toata de groaza, isi acoperi fata cu mainile. Aliosa o imbratisa si o stranse la pieptul lui fara a scoate o vorba. Trecura astfel in tacere cateva clipe.

Aţi auzit că s’a spus: Să-l iubeşti pe aproapele tău şi să-l urăşti pe vrăjmaşul tău;
dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blesteamă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s