Romanul “Umiliti si Obiditi”


Am citit concomitent din John Steinbeck si Feodor Dostoievski si nu am putut sa nu remarc ceea ce se aseamana si se deosebeste in opera lor. Amandoi sunt existentialisti, preocupati nu de inorogi, de inele fermecate, sau de alte lumi, ci de lumea asta reala, prea adevarata poate. Fiecare descrie viata lui Adam si Eva dupa evenimentul gradinii Eden. Truda, sudoare, suferinta si bucuria vietii. La Steinbeck predomina dialogul, si creionarea personajelor o face in actiune si interactiune cu altele. Dostoievski ii place sa descrie viata launtrica a personajelor, strafundurile fiintei, zbuciumul launtric. Exista actiune si dialog insa nu e predominant.
La Dostoievski am observat ca are cateva personaje tipice, care le gasim aproape in fiecare scriere de-a lui. Nu doar personajele se repeta ci si evenimente pivotale ce insufletesc scrierea. Asta poate sa fie un cusur la el. Ii ca si cum s-ar repeta.
Il absolv de acest cusur fiindca putem zice ca si Domnul Iisus s-a repetat. Avem in cele patru Evanghelii citate care se repeta, insa in alte cadre. Uceinicii, si cei care erau mai tot timpul cu El probabil au observat ca foloseste unele idei, pilde, etc care le-a folosit si in alta locatie. Aproape toate personajele din scrierile de dimensiuni mici le gasim in capodopera de mari dimensiuni, Fratii Karamazov.
In Umiliti si obiditi contrar titlului este vorba despre iertare, puterea de a ierta. Se vorbeste si despre nenorocirea celor fara ajutor, cei aflati in saracie si suferinta, insa e pe plan secund asta. Nikolai Sergheici este un tata care si-a iubit fetita pana la idolatrie; aceasta ca “rasplata”, a fugit de acasa cu un fiu de print care i-a promis iubirea, si i-a fagaduit ca se va casatori cu ea. Nimic din ce-i promisese Aliosa Natasei nu s-a realizat,ba dimpotriva: o inseala cu alte fete, insa Natasa il iarta in nadejdea ca va reveni la dragostea dintai. Pana la sfarsitul romanului Natasa spera si il asteapta pe Aliosa, insa acesta o paraseste pentru o fata cu avutie. Nikolai Sergheici o reneaga, pana la finele cartii, cand acesta se pocaieste si gaseste puterea de a o ierta.
Problema iertarii in contextul familial o regasim in Fratii Karamazov cand Feodor Pavlovici Karamazov este in dusmanie cu fiul sau Dimitri.
Tema iubirii imposibile o gasim in Nopti Albe unde Visatorul se indragosteste de Nastenka, iar asta isi astepta iubitul plecat departe, insa fagaduindu-i ca se va intoarce la ea.
Aceasi schema o gasim si in Umiliti si Obiditi: Natasa este indragostita de Aliosa, iar autorul(Vanea) este indragostit de Natasa.
Aliosa este un visator, un suflet sincer, usor influentabil care se aseamana oarecum cu celalalt Aliosa din Fratii Karamazov, insa cel mai bine cu printul Miskin din Idiotul. De ce spun asta? Amandoi pare ca nu au dileme cand sa aleaga intre doua suflete care-l iubesc. Pentru ei ii posibil iubirea impartasita amandoura, fara a realiza ca aceasta e imposibil. Pentru ei nu exista gelozie, invidie, ura. Traiesc in lumea lor ideala.
Mircea Eliade a folosit tabloul acesta in Huliganii. Stiu ca are un personaj masculin(i-am uitat numele)care are doua iubite. Este constient ca nu e natural si rational sa fie asa, si va trebui sa aleaga. Momentul acesta crucial din viata lui l-a zdruncinat, si a sfarsit prin a-si lua viata, neputand sa aleaga pe una in defavoarea celeilalte.
Piotr Alexandrovici Valkovski e un Mefisto in straie rusesti ale secolului nouasprezece. Un om perfid, crud, fara inima, cara lasa pe drumuri oameni nenorociti si nevinovati. Caracterul acestui personaj dostoiescian il gasim si in Fratii Karamazov. Se aseamana cu tatal Karamazovilor, Feodor Pavlovici Karamazov. Amandoi nu au nici cea mai elementara morala, si cand au de agonisit ceva ruble fac orice le sta in putinta, chiar daca pentru asta are sa sufere un copil orfan sau o vaduva.
Cartile lui Dostoievski vorbesc despre suferinta, insa mai toate se termina cu happy-end. Philip Yancey spunea ca intervine harul, sau bunul Dumnezeu in viata oamenilor nenorociti. Si mie imi place sa cred asta.
Cartile lui Feodor Dostoievski sunt scrise din viata lui. Viata lui l-a influentat profund in ale lui scrieri. In 1849 a fost arestat si condamnat la moarte fiindca participase la un grup de tineri care complotau impotriva dictaturii tariste. A fost dus in piata pentru a fi executat. Se spune ca inainte de clipele astea de groaza a auzit Evanghelia unde i se promitea ca va fi scapat daca va crede. A crezut si ca printr-o minune pedeapsa i s-a comutat. De atunci incolo a abandonat ideile liberale și a devenit conservator și extrem de religios. Si asta se vede in operele lui. Sfarsitul fericit e harul ce l-a gustat, l-a trait in viata lui.
Observ ca multe personaje au epilepsie. Si el a fost cunoscut ca epileptic, si are o placere sa introduca aproape in toata opera lui epileptici: in Fratii Karamazov Smerdeakov, printul Miskin din Idiotul. Realitatea a dovedit ca se poate ca un suferind de epilepsie sa fie un om deosebit, diferit de ceilalti oameni fara cusur si sanatosi, diferiti in sensul bun, un geniu. Printul Miskin e un personaj carismatic, si Dostoievski un geniu.
In Umiliti si obiditi invatam sa iertam impreuna cu Nikolai Sergheici Ihmenev. Toti avem de iertat, insa o adevarata si sincera iertare ne costa mult. Trebuie sa zdrobim in noi o creatie proprie, un templu chiar. Templul mandriei noastre.
Daramarea idolilor se face probabil in conlucrare cu harul dumnezeiesc.

M-am amuzat mult vazand cum doftorul a dignosticat lui Nelli o endocardita. Diagnosticul de endocardita se poate pune dupa ce ai recoltat sange, si/sau examene ecografice de specialitate. Iata cum a lucrat doftorul lui Dostoievki:

-Cum o sa moara?! De ce?! strigai, uluit de verdictul sau categoric.
– Da, va muri negresit, ba inca foarte curand. Pacienta are endocardita si orice conditii nefavorabile o vor dobori din nou.

Si diagnosticul dat numai din vazute, nu cred ca avea nici un amarat de stetoscop.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s