Experiențe , stări , trăiri


Emil Cioran se mândrea la 20 de ani că este expert în moarte. Nu cred că a văzut mai mulți de 20 de oameni murind, aș paria pe asta.
Eu am văzut câteva sute în cei patru ani. Nu ne gândim la moarte serios cum se gândește un muribund. Trăim cu speranța zilei de mâine, că soarele va răsări, și va apune, că vom iubi, că vom îmbrățișa persoana iubită.
Am văzut oameni care știau că nu mai prind ziua de mâine. Era singura certitudine, singurul adevăr absolut. Poate au primit epistola de la Dumnezeu cu chemarea acasă. Iar noi , ca niște trepăduși, cu compasiune ne luptam să zădărnicim planurile divine. Rămâneam să conchidem că omul ȘTIA; parcă era un dat ceresc. Aveam în mâini cu o muncă sisifică, și nu ne dădeam bătuți până trecea și 3 ore de zbatere. Și dacă eram pălmaci, săpând tranșeele războiului , nu eram mai istoviți, transpirați și leșinați.
Vreo 7-8 pacienți, femei și bărbați mi-au spus că ȘTIU. Lucru mai mult decât dumnezeiesc, supranatural. Nu înțelegeam algebra, altminteri calculele Cerului. Oamenii aceștia erau supraoameni, albi la înfățișare aidoma îngerilor, stoici, cu privirea ațintită într-un punct fix, parcă vedeau Tronul la fel cum odinioară Ștefan văzu teofania.
Cei mai mulți ”nu cunosc ziua”, nici ceasul. Nici Domnul Isus nu a cunoscut viitorul. El a trăit fiecare zi cu patos , știind că nu are rost să nădăjduiască puțin de la viață și de la Dumnezeu, Tatăl Său.
Noi, tinerii ne dorim puțin, și trebuie să recunoaștem că suntem mediocrii. Pentru o casă ne îndatorăm la o bancă , ne facem sclavi pe viață. Plătim dublu, și niciodată banca nu pierde. Viața noastră muncim pentru un loc unde să ne așezăm capul, lucru care Domnului Isus l-a considerat de prisos.
Viața Lui avea un țel, și timpul Lui a fost de 33 de ani. A trăit cel mai adevărat, frumos dintre oameni. El a reușit pentru prima dată să-și iubească dușmanii. A creat iertarea și jertfa, și un nou mod de viață pentru urmașii Săi, dragostea agape. Dragostea jertfitoate.
Însă când zilele au îmbătrânit, și inima e sfâșiată de durere, și creștinii sunt cuprinși de angoasa, disperarea, înfricoșătoarea moarte. Moartea este ceva neomenesc, nedumnezeiesc, necreat. Este un intrus în creația lui Dumnezeu. La Finele lumii, la Escaton moartea va fi biruită de Creatorul, de Dumnezeu însuți, și doar atunci. Până atunci ne îngrozim și plângem ca și Isus la mormântul lui Lazăr ce duhnea a putrezire. Șiroaiele de sudori și transpirații ne trec când mai avem puțin. Unii mor liniștiți, însă mulți se întâlnesc față-n față cu moartea.
Trebuie să știm, dacă credința biruiește în acele momente disperarea și deznădejdea. Lumina întunericul. Sunt oameni care au nevoie acum de rugăciunile noastre pentru curaj, dârzenie în această luptă. E Ioan, Rus, Mariș, Petre, au nevoie de tine. Iubirea de frați să ne ajute să-i căutam pe cei în suferinți. Să devenim nu experți ca Cioran , ci mai mult decât biruitori, domnitori ai plaiurilor Cerului. Doamne ajută!

Advertisements

3 thoughts on “Experiențe , stări , trăiri

  1. Da, unii din noi nu ne gandim la moarte. O privim ca pe ceva din viitorul foarte indepartat, iar atunci cand cineva drag noua e chemat Acasa suntem sfasiati de durere, tristete. Doamne ajuta sa ne pretuim viata, sa iubim, sa iertam, sa-i pretuim pe cei din jurul nostru ca atunci cand nu vor mai fi printre noi sa nu regretam lucrurile care nu le-am facut sau le-am facut, vorbele care le-am zis sau nu le-am zis.

    1. M-am invatat sa am compasiune si de celalalt de langa mine. Orice tu este in stransa legatura cu eul meu, ca amandoi purtam acelasi chip si aceasi asemanare cu a Domnului Isus. Suntem frati si surori nu doar de la indepartatul Eden ci si de la contemporanul Isus, si Duhul Sfant, Dumnezeu care cortuieste in copii Lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s