Despre alcool și țigări


Fiecare vară mi-o petreceam la Răcătău la bunica și unchiul Gobi, loc de taină și de întâlnire cu rubedeniile mele. Bunica și unchiul erau pocăiți, și trebuie să recunosc că au avut o mare influență în educația mea spirituală.
Îmi aduc aminte că nu aveam decât 9 ani și unchiul mă inițiase în etică și cunoașterea Scripturilor, că doar și Timotei le știuse din pruncie.
Îmi pierdeam examenul la „trăire”, fiindcă adesea mă certam cu verisoara mea Alina, pe care nu o sufeream și o șicanam toată ziulica.


Oricum eram sigur pe mântuirea mea, că am un loc în Cer rezervat, fiindcă îndeplineam esența legii:
1) Nu consumam alcool(nici nu aveam de unde, fiindcă nu găseai nici must în casa bunicii),
2) Nu fumam(n-am făcut prostii cu copii, deși mocofan ce eram, rămas singur acasă gustasem chiștocurile rămase de tata prin scrumiere. Eu așteptam să aibă un gust de ciocolată sau ceva asemănător, măcar dulceag; știu că îmi opărisem limba cu gustul de gudron din tigările fără filtru Bucegi și Carpați, ochii mi se bleojdiră, așa cum făcea tata când trăgea un fum, după care când simți gustul amar mi se făcură ca două cepe, scuipând ca un tuberculos tabacul.)
3) Și duminica mergeam la „adunare”, mă pocăiam săptămânal, eram ritos și de nezdruncinat în ritualul meu.

Până în adolescență credeam destul de sănătos argumentul pentru prohibiția fumatului la pocăiți.

De altfel, faptele trupului sunt cunoscute. Acestea sunt :desfrânarea (πορνεια, porneia, de unde și pornografia), necurăția (ακαθαρσια, akatarsia, cu trimitere la curățirile din Leveticul), libertinajul(ασελγεια, aselgheia), idolatria (ειδωλολατρια, eidolatria. Jean Calvin și Martin Luther ne-au lămurit ce însemnează asta: icoanele de pe pereți, moaștele sfinților. De ce să nu-i credem și să mai contextualizăm textul paulinic?), dușmăniile , mâniile,ambițiile, discordiile, dezbinările, invidiile, bețiile ..și cele asemănătoare acestora. Și frații penticostali de la țară, ultraconservatori au inclus aici cu literă de lege fumatul, cravata, nasturii de la sacou, și rochia de mireasă, etc.

Când am crescut mare, am lepădat tot ce-i pueril, și m-am apucat de înfulecat bucate grele pentru digestia intelectului meu.
Am citit Creștinismul redus la esențe de C.S.Lewis, tradusă ieftin pentru buzunarul meu ce zornăia cu gologanii strânși bănuț cu bănuț. Am rămas copleșit, m-am împrietenit pe vecie cu autorul acesta anglican(ce religia o mai fi și asta mă-ntrebam), oricum o fi un popă înțolit în sutana, dar bine scrie. L-am căutat pe internet, și iată ce am găsit:

Poza asta m-a amărât o săptămână, tigara lui Lewis îmi abrutiza convingerile una câte una în săptămâna mea de de doliu în sac și cenușă.
Colac peste pupăză, citisem cartea de medicină internă a unui medic, care indica pacienților o țigară pe zi celor cu hipotensiune din născare.
Bine zice „fratele” Simion din Timișoara, care își lăsa familia de izbeliște, soția plângând , că l-a „chemat ” domnul să ne „trezească” din somnul păcatelor noastre, pe noi de la Cluj. Avea treabă de ce bem din cazanul de smoală de cafea a dracului, că el ne servea cu câte o cafeluță, că ne trimitem copii la școli unde învățăm înțelepciune lumească, și unde lăsăm Egipul să ne pătrundă-n suflete. Educația fetelor doar până la clasa a opta, dupa aceea să se căsătorească , să facă copii, la cratiță și la spălat scutece. The future is bright!

John Stott în cartea lui, Crucea lui Cristos, tot de la Societatea Misionară Română, spunea pe la finele cărții că fumatul nu este neapărat un păcat. Este în unele circumstanțe.
De atunci mi-am revizuit teologia și gândirea.

Medical vorbind, fumatul excesiv, de la peste 10 țigări pe zi face rău întregului organism. Cafeaua în mod excesiv face rău și ea, ănsă unii spuneau că face bine creierului, că acei care consumă 3-5 cofee /zi sunt mai puțin predispuși a dezvolta la bătrânețe boli mintale, boala Alzheimer, depresie, schizofrenie, epilepsie, etc.
Obezitatea,sedentarismul, stresul ,fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice fac casă bună. Însă cea mai mare pagubă dintre acestea este stresul.

Problemele „gri” sunt delicate, și vă recomand o carte care a inspirat milioane de oameni, și a avut putere de motivare, schimbare, decizie pentru cei care au citit-o. Cartea se numește Adevăratul Preot, sau ce ar face Isus în locul meu? (In his steps, Pe urmele Lui în original) scrisă de o autoare blagoslovită în ale scrisului, C.M.Sheldon.
Lectură plăcută și cu folos vă doresc!

Advertisements

5 thoughts on “Despre alcool și țigări

 1. Esența legii: să nu fumezi, să nu bei, să mergi la biserică? De astea am mai auzit și eu la fel ca și de comentarii de genul ”Bine că bea în timpul săptămânii și vine duminica la adunare. Ce pocăit îi și asta?” Îmi plăcea de un pastor care zicea că dacă te poți lăsa singur de băutură și țigări de ce să mai mergi la biserică să te rogi ca Dumnezeu să te ajute să faci asta. Dacă ai încercat să te lași și nici cum nu reușești, atunci du-te și te roagă. Nu cei sănătoși au nevoie de doctori ci cei bolnavi.
  Tatăl meu a încercat să se lase de băutură și când a vrut a reușit dar anturajul îl întorcea mereu de unde a plecat. Mi-era frică pentru mântuirea lui fiindcă l-am iubit mult indiferent cât a băut și cred că acum este în Cer cu Tatăl nostru.
  Eu cred că te poți lăsa de aceste vicii dacă vrei. Poți cere ajutor de la oameni și de la Dumnezeu.

 2. …desi stangaci fiind in a da sfaturi si prea neintelept,ma avant si eu:),dandu-mi cu parerea asupra articolului;
  in primul rand ca si structura observ ca sunt multe cuvinte utilizate in modernism si extrem de multe de prin timpul buniciilor nostri,unele am intalnit chiar si in amintirile lui Creanga,lucrul acesta mi se pare facut in exces…nu contest capacitatea pe care o ai in a cunoaste cat mai multe cuvinte,dar parca ma aflu in fata unui DEX,amestecul acesta nu mi se pare bun,parca alunga toata caldura ce o arati in povestirile tale….
  …nu vreau sa iti opresc “ravna” pentru scris,incearca sa fi cat mai original,si ceea ce scrii sa nu se nasca parca din fustrari,sau in a da in terte religii…
  …constient de faptul ca imi voi atrage multe mustrari atat din partea ta cat si a altor apropiati si nu numai,am incercat sa te sfatuiesc ca un prieten adevarat care nu numai “periaza” ci este unul sincer ce te apreciaza si pe care l-ai ajutat cum numai tu si eu cunoastem….
  …………..P.S……….CALDURA CE O EXPRIMI IN SCRIS NUMAI LA MARII AUTORI AM INTALNIT-O……

  1. Nu inteleg de ce sa nu faca casa buna regionalismele,arhaismele cu alte cuvinte folosite mai rar,in literatura. Oricum ma bucur de raspunsul tau, multumesc de critici si aprecieri. Poate esi suparat ca am criticat penticostalismul din provincie. Sa ma fac inteles: sunt impotriva oricarei forme de legalism si a oricarei antinomii. Pledez pentru um crestinism cristic,echilibrat,unde Duhul implineste Legea in inima noastra. Asa scriu eu,sta mi- stilul, butucanos,necioplit,uneori agramat. Iertati-mi gresalele.

 3. Și de n-ar deveni fumatul o dependență (deși există pericolul) la ce rost să fumez? Eu unul nu fumez, nici măcar nu beau (nici măcar cafea), din cauza pericolului dependenței și pentru că mi se par inutile, bani dați degeaba (mai ales pe țigări), dar asta nu mă face să neg valoarea lui C. S. Lewis, Spurgeon, Chesterton sau alții. Când vine vorba de cărți iei ce e bun și-nveți din ce este rău.
  N-am tras niciodată nici măcar un fum. De-aș face-o, nu cred că aș păcătui de m-aș opri acolo, dar știu că toate-mi sunt îngăduite, dar nu toate-mi sunt de folos.

 4. Beni, noi care nu am fumat niciodată nu avem de unde ști dacă fumatul i-a fost sau nu de folos altcuiva. Poate se inspiră, se simte mai bine, îl binedispune,etc.
  Acum dacă căutăm să nu mai fim legați de nimic, decât de Dumnezeu, vom ajunge să devemim ca și părinții pustiei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s