Orhan Pamuk


Nu știu cum se numește acea boală care te face să cumperi cărți și te mână totodată la biblotecă să mai împrumuți câteva, de parcă aș putea citi cinci șase volume ticsite pe săptămână, însă sunt sigur că o am. Îmi cumpăr 5-6 volume pe lună și mai împrumut 2 de la bibloteca orașului. Nu reușesc să citesc mai mult de un roman mare pe lună în starea în care mă aflu acuma. Vreau să fiu de toate: muncitor, soț, tată grijiului, însă să îmi fac norma impusă din tinerețe: 1 roman consistent pe săptămână. Iubesc cărțile bolnăvicios, însă ce mă liniștește în privința acestei bolii e că mai toți prietenii mei o au și ei. Și sigur nu e de la mine. Acest virus al culturii e ubicuu.

Am luat în mână cărțile lui Orhan Pamuk,

unicul scriitor turc premiat cu premiul Nobel pentru Literatură. Asta s-a întâmplat în 2006. Este un scriitor controversat, nonconformist. În 2005 un partid naționalist turc l-a dat în judecată din cauza că afirma existența genocidului armean și împotriva kurzilor de către turci în timpul Împeriului Otoman. Această teză o amintește și în Zăpada.

…despre secțiunea specială a muzeului rezervată genocidului ar,enilor(unii dintre turiști credeau că aceasta se referea la armenii uciși de turci, pentru ca apoi să priceapă că era exact invers)

Revista Time l-a înclus în cei mai influenți 100 de oameni din lume. A primit distincții literare naționale și internaționale, premiul Orhan Kemal în 1983 în Turcia, premiu IMPAC în 2003 şi cel al librarilor germani în 2005.

În 2006 pe 12 Octombrie i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură, fiind primul turc care primește această înaltă distincție .

Orhan Pamuk s-a născut într-o familie numeroasă din Instambul în 1952. De mic a cochetat cu pictura, visând să devină pictor. A studiat arhitectura, pe care a abandonat-o, începând și terminând jurnalismul la aceași universitate din Istambul. Se apucă de scris, primul lui roman fiind Cevdet Bey şi fii lui , este publicat în 1982. A lucrat 3 ani ca profesor de literatură comparată, restul timpului ți l-a petrecut în Istambul scriindu-și romanele și lucrările.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s