Cărțile ce mi le-am cumpărat


Luna trecută mi-am cumpărat mai multe cărți ca de obicei, fiindcă e luna cadourilor, și ziua mea și a soției.

„Şi cerul s-a umplut de sfinţi”, aşa se numeşte cea mai recentă apariţie editorială lansată de Centrul internaţional de studii asupra comunismului de la Bucureşti apărută în acest an la editura Curtea Veche. Cartea adună la un loc 18 comunicări ale istoricilor din mai multe ţări care au participat vara trecută la simpozionul organizat de Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.

„Această carte se ocupă de tortura, de martiriul creştinilor în antichitate şi în secolul XX, pe ideea că practic prin credinţă se cultivă demnitatea umană şi că cei care şi-au apărat această demnitate de multe ori au devenit martiri şi exemple postume pentru generaţiile următoare.”, spune despre carte Romulus Rusan, conducătorul Centrului.

Ana Blandiana, care împreună cu soţul său Romulus Rusan a fondat Memorialul de la Sighet, a explicat şi de ce au fost alese pentru discuţii cele două perioade din istorie: „Ceea ce este comun între ele este că persecuţiile anticreştine erau persecuţii împotriva iubirii pe care creştinismul o aducea ca o noutate absolută în lumea antică. Iubire pe care comunismul, care aducea ura ca mecanism al istoriei, ca motor al istoriei, de asemenea s-a străduit să o distrugă.”

În 18 ani de activitate, Centrul internaţional de studii asupra comunismului a editat 88 de cărţi despre represiunea comunistă, iar recent Memorialul a avut şi ideea unei expoziţii itinerante, care să poată fi vernisată în mai multe localităţi, în România şi peste hotarele ei.

După Bruxelles, expoziţia care oferă publicului informaţii şi imagini din fosta închisoare de la Sighet a fost adusă la Chişinău şi va fi deschisă mîine la Biblioteca Naţională. Expoziţia a luat drept motto o frază pe care cei care au vizitat Memorialul nu au avut cum să n-o observe.

„Fraza este în Memorial scrisă peste tot”, spune Ana Blandiana. „Atîta timp cît justiţia nu este în stare să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie.”, a mai spus scriitoarea.

Vorbind despre expoziţie şi despre activitatea Memorialului, Ana Blandiana a oferit un răspuns şi la întrebarea la ce bun să mai vorbim azi despre comunism.

„Afişul la care ţin cel mai mult al Memorialului, se află şi în expoziţie de altfel, arată doi copii care privesc prin vizeta unei uşi a fostei închisori, actualul muzeu, iar deasupra scrie: vreţi să înţelegeţi România de azi – vizitaţi Memorialulo victimelor comunismului. Pentru că pînă la urmă asta-i problema. Memorialul şi memoria nu este un drum spre trecut, este un drum spre viitor. Trebuie să înţelegi ce a fost ca să înţelegi care sînt reziduurile, adică de ce ne împiedicăm, de ce nu funcţionăm normal, pentru că trăim încă rămăşiţele pe care trebuie să le înţelegem.”
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Pe data de 24 noiembrie a.c. Institutul Teologic Penticostal a găzduit un eveniment deosebit de important pentru teologia penticostală din România: lansarea cărţii Botezaţi în Duhul de Frank D. Macchia. Au mai fost prezentate alte două cărţi al căror subiect comun este, de asemenea, lucrarea Duhul Sfânt: Pavel, Duhul şi poporul lui Dumnezeu (Gordon Fee) şi, respectiv, 2000 de ani de evidenţe ale manifestării Duhului Sfânt în viaţa Bisericii (Eddie L. Hyatt). Evenimentul, organizat în colaborarea cu editura Casa Cărţii din Oradea a „strâns” în amfiteatrul Facultăţii de Teologie pastori penticostali, studenţi şi profesori de teologie, precum şi credincioşi care au dorit să afle mai multe despre activitatea Duhului în zilele noastre.
După deschiderea făcută de Rectorul ITP, Pastor Conf. univ. dr. Corneliu Constantineanu, care a prezentat, sumar, importanţa noilor publicaţii pentru teologia penticotală din ţara noastră, au luat cuvântul invitaţii serii: Pastor Conf. univ. dr. John F. Tipei, Pastor Lect. univ. dr. Ioan Brie, Asist. univ drd. Ciprian Bălăban şi dl. Vasile Gabrian, directorul Editurii creştine Casa Cărţii .
Vorbitorii au accentuat, deopotrivă, perspectiva nouă pe care Frank Macchia o propune în studierea lucrării Duhului, anume cea eshatologică, o integrare reuşită a celorlalte două prespective, cu care a operat teologii penticostali până în prezent: perspectiva harismatică, specifică scrierilor lucane, respectiv cea soteriologică, întâlnită la Pavel. Pentru Macchia, observă dr. Tipei, botezul Duhului nu este un donum superadditum, un „lux” al Bisericii, ci o „revărsare a dragostei divine”, conform Rom. 5:5. Dacă mişcările penticostale au o doctrină atât de diversă, unitatea este dată de experienţa comună, o veritabilă „intoxicare cu Duhul”, o „îmbătare cu vinul extatic al lui Dumnezeu”, prin care ne transcendem pe noi înşine şi ne revărsăm spre alţii, ne reînnoim propria viaţă spirituală, tânjim după sfinţire şi ne închinăm după voia lui Dumnezeu.
Dr. Ioan Brie, la rândul său, a arătat că scopul clar al cărţii Botezaţi în Duhul este dialogul interconfesional: Macchia lasă deoparte celelalte teme teologice în jurul cărora s-a purtat dialogul ecumenic până acum (hristologia, teismul, misiologia, lupta pentru pace etc) şi propune botezul în Duhul Sfânt, care ar trebui să-i intereseze, deopotrivă, pe toţi creştinii. Având acest scop în minte, autorul nu va preciza foarte clar, din păcate, sensul personal al botezului Duhului şi nu va susţine că acest botez ar trebui să fie o experienţă ulterioară convertirii, evidenţiată normativ prin vorbirea în alte limbi, cu toate că, din descrierea propriei experienţe (prezentate la începutul lucrării), putem înţelege că aşa au stat lucrurile în cazul autorului însuşi.
Asist. univ drd. Ciprian Bălăban a prezentat cartea al cărui referent ştiinţific a fost, anume 2000 de ani de evidenţe ale manifestării Duhului Sfânt în viaţa Bisericii, punctând cu obiectivitate atât meritele, cât şi punctele slabe ale scrierii. În „zelul” de care dă dovadă pe parcursul întregii lucrări, autorul tinde, uneori, să fie foarte elogios sau să exagereze meritele unor personalităţi cu o ortodoxie îndoielnică, dar care au manifestat interes pentru experienţele de tip harismatic (cazul lui William Branham). Cu toate acestea, apariţia cărţii este foarte importantă pentru credincioşii români, care au acum la dispoziţie un instrument ajutător în justificarea credinţei lor, instrument ce le oferă istorice concrete care dovedesc că nu sunt rupţi de creştinismul apostolic, dimpotrivă sunt continuitorii lui.
Nu în ultimul rând, lucrarea Pavel, Duhul şi poporul lui Dumnezeu este „o teologie echilibrată, care ia în calcul atât aspectul harismatic, cât şi cel soteriologic al botezului în Duhul Sfânt”, susţine Vasile Gabrian. Prin Duhul se realizează o „invadare a Împărăţiei în viaţa prezentă a bisericii şi a credincioşilor”, El fiind o împlinire de tipul „deja - nu încă” a promisiunii lui Hristos cu privire la instaurarea noului veac, a Împărăţiei lui Dumnezeu.

Prietenul meu Emanuel Conțac nu pierde vremea la catedră și ne dăruiește aproape trimestial câte o carte scrisă,tradusă sau editată de către domnia sa. Am speranțe mari de la tânara generație de teologi și filologi români.
Mă încântă faptul că găsesc ceva de citit proaspăt de la Emanuel Conțac, Marius Cruceru, Cristian Bădiliță, Mihai Neamțu și alții din generașia lor.
Cei din generația trecută abia și-au scris teza de doctorat, și aceea de interes minim pentru credinciosul de rând. Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru ei!

Caietul auriu (1962) este povestea unei scriitoare, Anna Wulf, a celor patru carnete in care isi inregistreaza viata si a incercarii ei de-a le uni, in final, intr-un al cincilea carnet, auriu. Anna Wulf este in acelasi timp personajul unei nuvele, intitulata Femei libere, „care scrie patru carnete, si nu doar unul pentru ca, dupa cum ea insasi recunoaste, trebuie sa separe lucrurile intre ele, pentru a evita haosul, informitatea, esecul...” – noteaza, in prefata romanului, Doris Lessing.
Astfel incit cele patru carnete ale Annei se impletesc cu fragmente dintr-o realitate aparenta, a vietii ei, a copiilor ei, a fostilor amanti. Stilul postmodern este o trasatura de baza a cartii, desi autoarea insista ca lectura sa tina seama mai degraba de temele serioase ale romanului. Carnetul negru inregistreaza experientele Annei in timpul razboiului, cel rosu momente din perioada in care era membra a Partidului Comunist, cel galben povestea unei iubiri, iar cel albastru amintiri si visuri. Este un roman cu mai multe povesti, iar autoarea ne anunta inca de la inceput sa fim atenti la o tema anume, a esecului, „care, uneori, atunci cind oamenii se prabusesc, devine o modalitate de a-si vindeca propriile false dihotomii si separari”.
Copilărie este primul volum al trilogiei autobiografice Scene de viaţă provincială.
Viaţa unui băiat de zece ani se schimbă odată cu mutarea familiei sale în provincie. Şcoala nouă, colegii noi, regulile şi ritualurile la fel de noi sunt tot atâtea provocări pentru copilul a cărui ambiţie este să fie cel mai bun din clasă. Pe de altă parte, viaţa într-un orăşel din Africa de Sud a anilor '50 îi deschide ochii asupra unor probleme pe care până atunci nu le bănuise – relaţiile între părinţii săi, locul său în familie, prejudecăţile rasiale şi provinciale, inegalităţile sociale, cruzimea copiilor şi a adulţilor – şi pe care încearcă să şi le explice. Aşa cum încearcă să răspundă întrebărilor tot mai tulburătoare legate de propriile sale simţăminte şi trăiri, pe care şi le descoperă treptat, cu uimire şi teamă. Doar iubirea pentru veld (câmpia nesfârşită unde se află paradiziaca fermă a bunicilor lui) îi dă sentimentul de apartenenţă la un spaţiu ce pare imuabil.
Advertisements

2 thoughts on “Cărțile ce mi le-am cumpărat

  1. As dori sa va rog daca stiti cumva de cartiile MOARTEA UNUI GURU si ACESTE MIINII CARE VINDECA si QUA VADIS as dori engleze va rog/de QUA VADIS va rog felul mai vechi nu cel nou ca filmul care l-au scos dar, cel vechi/am citit cartea de mult de la o colega si este mare diferenta din cartea veche si filmul care am vazut/va multumesc / GOD BLESS YOU ALL

    1. Nu înțeleg la ce vă referiți când spuneți că este diferență între carte. Mă gândesc doar la formă.
      Dacă le doriți în engleză vă recomand BookDepository, transportul e gratis, și aveți o grămadă de reduceri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s