Din cartea „Botezați în Duhul” a teologului Frank Macchia


Frank Macchia - Botezați în Duhul

Frank Macchia a firmat ceva îndrăzneț ăn cartea lui, „Botezați în Duhul”, sau cel puțin așa am înțeles eu. Iată pasajul:

Există o similaritate evidentă aici cu exegeza penticostală a capitolului 8 din Faptele apostolilor care face distincție între credința în Cristos și primirea Duhului charismatic. Ambele perspective fac distincție între inițierea prin botez și primirea Duhului charismatic pentru vocația creștină. În ciuda acestei similarități, în tradiția catolică, darul Duhului este legat de inițierea sacramentală, pe când cei mai mulți penticostali (cu excepția notabilă a penticostalilor unitarieni), consideră botezul în Duhul ca o experiență postinițiere. Penticostalii, de asemenea, consideră că inițierea sacramentală a copiiilor nu corespunde cu nevoia de a-i îndruma pe tineri spre o experiență a nașterii din nou și spre o experiență conștientă a împuternicirii pentru o mărturie a vieții.
Această problemă este îndeosebi acută în țările în care o bună parte din populație posibil să fie botezată în fașă, dar este absentă din viața Bisericii sau de la credința activă în Cristos. Mesajul penticostal al regenerării personale și al împuternicirii pentru mărturia profetică în astfel de contexte este extrem de necesar și n-ar trebui să repugne. Cu toate acestea, penticostalii din astfel de contexte ar trebui să știe despre faptul că persoanele botezate din fașă care nu sunt active în mod curent în Biserică au fost revendicate de Dumnezeu în sens profund, în sânul Bisericii istorice. Evanghelizarea n-ar trebui continuată fără recunoașterea acestui fapt.

Mă întreb ce vrea să spună Macchia prin

Cu toate acestea, penticostalii din astfel de contexte ar trebui să știe despre faptul că persoanele botezate din fașă care nu sunt active în mod curent în Biserică au fost revendicate de Dumnezeu în sens profund, în sânul Bisericii istorice. Evanghelizarea n-ar trebui continuată fără recunoașterea acestui fapt ?

Frank Macchia, Botezați în Duhul, Ed.Casa Cărții,2010.

Advertisements

7 thoughts on “Din cartea „Botezați în Duhul” a teologului Frank Macchia

 1. “au fost revendicate de Dumnezeu în sens profund, în sânul Bisericii istorice” aceasta este fraza confuza?

   1. Nu cred. Probabil peste 500 de ani se va lua în considerare afirmația lui Macchia de către teologia protestantă, mai ales în România.
    Mai toate evanghelizăriile se porneau de la premiza că botezul creștin oficiat în bisericile istorice e nul, ba chiar păgân.
    Culmea este că teologia răsăriteană acceptă botezul oficiat la evanghelici fiindcă-i făcut în numele Sfintei Treimi.
    Ce spune aici Macchis este matur, chiar dacă pare neortodox. Asta mi se pare mie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s