din Henry Nouwen, despre prieteni


Părtășia(koinonia) prietenilor în ciuda diferențelor dintre ei 🙂

Avem nevoie de prieteni. Prietenii ne călăuzesc, au grijă de noi, ne mustră în dragoste când greșim, ne mângâie în timpuri de necaz. Chiar dacă adesea vorbim de „să ne facem prieteni”, totuși prietenii nu se pot face.
Prietenii sunt dăruiți de Dumnezeu.
Dumnezeu ne dăruiește prietenii de care avem nevoie dacă ne încredem deplin în dragostea Lui.
Totuși prietenii nu pot să-L înlocuiască pe Dumnezeu în viețile noastre.
Dragostea lor nu e fără greșeală, nu e întodeauna completă.
Chiar și așa, dragostea lor față de noi sunt indicatoare în pelegrinajul nostru. Atașamentul, iubirea prietenilor față de noi sunt repere, paradigme față de dragostea nelimitată a lui Dumnezeu.
Hai să ne bucurăm de prietenii care ni i-a dăruit în astă viață!

Advertisements

4 thoughts on “din Henry Nouwen, despre prieteni

 1. Cred ca cel mai greu e sa-ti mentii prietenii …. prietenia “dezinteresata” e de cautat … definita prieteniei se aseamana cu cea a dragostei “Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire ci se bucura de adevar.
  Acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul.
  Dragostea nu piere niciodata.” 1Cor. 13:4-8a

  1. Nu cred în dragoste necondiționată sau dezinteresată. Nici în relația cu Dumnezeu nu putem vorbi despre asta, cu atât mai mult în relația din familie, și în celelalte relații.
   Dacă nu-L iubim pe Dumnezeu, El divorțează de noi, cum a făcut odinioară cu poporul Său; deci nu putem vorbi de „dezinteresul ”, „necondiționarea” dragostei Lui față de noi.Dimpotrivă! Am făcut un Legământ de credincioșie cu El, și avem de menținut niște CONDIȚII pentru a nu fi în conflict cu El. Tot așa e cu soția/soțul, sau cu alți prieteni.
   Da, e greu de menținut fiindcă implică costuri(nu neapărat financiare), sacrificii, slujire, etc.

   1. …sunt prietenii din interes precum sunt casatorii din interes, adica prietenia adevarat e bazata pe dragostea, respect reciproc etc, pe cand cea din interes are la baza atingerea unui scop. Acum daca imi spui ca-L iubesti pe Dumnezeu din interes pentru a-ti salva viata asta da iubire conditionata dar daca-mi spui ca-l iubesti pentru ca te-a creat si ca esti copilul Lui aici e vorba de apartenenta si dragoste dezinteresata. Fiul vostru va iubeste pentru ca voi l-ati conceput, vezi cum arata dragostea dezinteresata el va iubeste pentru ca Cineva a pus in inima lui mica acest sentiment. Cred in dragoste pura cred in prietenie care nu cauta folosul sau numai ca e foarte rara iar modelul il gasim la Hristos!

 2. Dumnezeu îți dă prieteni dar El îți dă și libertatea să îți alegi prietenii. Eu cred că trebuie să îți alegi cu grijă prietenii, fiindcă aceștia te influențează în bine sau în rău, indiferent dacă recunoști asta sau nu. Mă rog să fiu una care lasă o amprentă bună în viața prietenilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s