Nici un alt zeu: cultura în vreme de război, de C.S.Lewis


Studiu în vreme de război

C.S.Lewis

Îmi amintesc că acest eseu l-am citit prima dată acum câtiva ani, în limba engleză într-o carte a lui Lewis, The weight of glory.
Emanuel Conțac ne spune că C.S.Lewis a ținut această prelegere având ca text biblic Deuteronomul 26:5.
Această prelegere este ținută de Lewis într-un context istoric destul de tensionant și nesigur, când Europa era angajată în al II-lea război mondial.
Autorul pune o întrebare destul de ciudată, care la prima vedere i-am găsi un răspuns simplu și tranșant.

La ce bun studiu în vreme de război?

La ce bun să începem o sarcină pe care avem atât de puține șanse s-o isprăvim? Sau, chiar dacă noi înșine s-ar întâmpla să nu fim întrerupți de moarte sau de serviciul militar, de ce ar trebui – mai bine zis, cum am putea- să continuăm să acordăm atenție acestor ocupații tihnite când viețile prietenilor noștri și libertățile Europei sunt în cumpănă?
Nu e ca și când ai cânta la liră în timp ce Roma arde?

Noi românii avem o zicală asemănătoare cu cea menționată de Lewis: „Țara arde și baba se piaptănă”.
Lewis se întreabă dacă atitudinea creștinului care studiază pe vreme de război nu cumva e asemănătoare cu cea a împăratului roman, anume o atitudine iresponsabilă, asemănătoare struțului care-și ascunde capul în pământ neacceptând realitatea, sau poate ignorând-o.
Problema se rezolvă, afirmă autorul, răspunzând unor întrebări puse pe vreme de pace. Din punct de vedere creștin, adevărata tragedie nu e că Nero cântă și Roma e în flăcări, ci că pe acesta îl paște moartea, și viața de după moarte cu realitatea iadului.
Cât de relevante sunt cuvintele lui Lewis din acest eseu. Parcă înadins ne vorbește nouă care citim cartea lui Rob Bell, Love wins:

Știu că multor creștini de astăzi, mai înțelepți și mai buni decât mine, nu le place să pomenească raiul și iadul nici măcar de la amvon. Mai știu că toate referirile la acest subiect din Noul Testament provin dintr-o singură sursă. Dar și că acea sursă este Însuși Domnul nostru. Oamenii vor spune că este Sf. Pavel, dar afirmația nu este adevărată. Aceste învățături copleșitoare au fost rostite de Domnul. Nu pot fi nicidecum eliminate din învățătura lui Hristos sau a Bisericii Sale. Dacă nu le credem prezența noastră în această biserică este un mare caraghioslâc. Dacă le credem, într-un târziu trebuie să ne învingem pudibonderia spirituală și să le menționăm.

Creștinul ar trebui să se împace cu această dihotomie: lumea aceasta efemeră și lumea lui Dumnezeu ce va veni. Acum-ul care ni-l petrecem cu literatura acestui veac, arta, matematica sau biologia, războiul european, implicațiile sociale, și nu încă al lumii care va veni.
Creează războiul mondial o situație nouă? E normal să studiezi la o universitate când războiul european ia amploare, când situația normală a lumii devină anormală.

Dacă privim lumea din punct de vedere creștin, războiul nu a creat și nu creează o situație nouă de criză, afirmă Lewis. Lumea nu a fost normală, așa cum o înțelegem noi. De la Adam, de la Cădere lumea a fost într-o continuă situație de criză, și

viața omenească a fost trăită pe marginea prăpastiei .

C.S.Lewis dovedește prin argumentație că lumea noastră a fost într-o situație de criză continuă, aidoma războiului, însă oamenii concomitent cu această situație belicoasă au căutat cultura.

Oamenii sunt altfel. Ei propun teoreme matematice în cetăți asediate, întreprind argumentații metafizice în temnițe, fac glume pe eșafod, discută cea mai nouă poezie în timp ce înaintează către zidurile Quebecului și își piaptănă părul la Termopile.

Sursa: Ferigi și elefanți, Editura Humanitas,2012.Traducere Emanuel Conțac.

Advertisements

One thought on “Nici un alt zeu: cultura în vreme de război, de C.S.Lewis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s