PAUL Fresh Perspectives N. T. WRIGHT


663575_1_ftc

 

Pentru a înțelege scrierile pauline ar trebui să înțelegem cele trei culturi în care Sf.Pavel a trăit și l-au format. Prima lume,cultură în care a trăit a fost iudaismul. Iudaismul din perioada celui de-al doilea Templu a fost mult mai studiată de la descoperirile de la Marea Moartă decât în ultimul mileniu. Avem date noi despre comunitățile de la Qumran, despre iudaismul secolului primar, despre farisei si rabini decât am avut până acum. Iudaismul secolului întâi era un amalgam vibrant a ceea ce numim noi astăzi religie, credință, cultură și politică. Fiecare sectă sau partidă din iudaismul cunoscut de Pavel se frământa cu aceleași întrebări provocatoare :  ce înseamnă să fi parte a poporului ales de Yahweh, să fi loial Torei, să nu-ți pierzi identitatea și chemarea trăind în mijlocul atâtor popoare păgâne, și cum să aștepți Împărăția lui Yahweh ce a fost promisă prin profeți, răscumpărarea lui Israel, ziua când vor fi răzbunați și binecuvântați? Asta a fost cultura, lumea în care Pavel a crescut și a fost format, iudaismul secolului întâi.

A doua lume în care a trăit Pavel a fost lumea grecească, cultura elenă, care pe vremea aceea era răspândită până în Estul bazinului Mediteranean. De pe vremea lui Alexandru Macedon limba greacă s-a răspândit într-atât încăt această limbă era pentru foarte mulți cea de-a doua limbă vorbită, precum este limba engleză pentru lumea de azi, sau limba franceză pentru sec. XIX-lea.  Elenismul secolului întâi și-a pus amprenta asupra culturii și filozofiei, însă când ne gândim la Pavel, stilul lui retoric îl găsim puternic și pătrunzător. Dacă am citi câteva pagini din tânărul contemporan a lui Pavel, Epictet, observăm că aceștia se contrazic în unele privințe, însă folosesc aceași limbă și stil de argumentare într-atât să te facă uneori să crezi că au locuit pe aceași stradă. S-a folosit de limba și imaginația moraliștilor păgâni însă era atent să facă orice gând rob ascultării de Mesia. A încreștinat tot ce a fost grecesc, limbajul, filozofia, retorica.

Lumea romană este al treilea punct al triunghiului lumii lui Pavel. Iudaismul și elenismul s-au integrat aproape perfect cu lumea romană, formând parcă un triunghi. În sfârșit, Pavel facea parte și din ceea ce numește Noul Testament ekklēsia, comunitatea celor chemați, cei care făceau parte din familia lui Dumnezeu, a lui Mesia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s