Muzica rock, libertate & revolutie


Am trait prea putin in comunism si totodata eram prea mic ca sa inteleg oarece din ideologia asta. Mi-am cumparat luna asta cartea autorului britanic Peter Siani Davies, Revolutia romana din decembrie 1989carte care m-a trimis la renumitul nostru istoric intre-ale comunismului, Vladimir Tismaneanu, citind despre-1989, iar acesta m-a trimis la Vaclav Havel, Viata in adevar.

M-a impresionat memoriile lui, lui care marturiseste ca nu-i prea place muzica rock,si simtul umorului a Divinitatii s-a descoperit in lucrarea Lui de eliberare a Cehoslovaciei de sub dominatia totalitarista, prin tocmai o formatie de muzica rock. Niste golani, ar zice unii din bisericile noastre. Insa Vaclav Havel are alti ochelari hermeneutici decat noi:

Evenimentul politic cel mai important in Cehoslovacia, de la instaurarea conducerii lui Husak in anul 1969, a fost fara indoiala, aparitia CHARTEI 77. Climatul spiritual pentru aceasta aparitie n-a fost insa pregatit de niciun eveniment politic nemijlocit; el a fost pregatit de procesul judiciar intentat tinerilor muzicieni adunati in jurul formatiei The Plastic People. Proces in care n-au stat fata in fata doua forte sau conceptii politice, ci doua conceptii diferite despre viata: de o parte puritanismul steril al establishmentului posttotalitar,de cealalta, niste tineri necunoscuti, care nu voiau altceva decat sa traiasca in adevar, sa cante o muzica indragita de ei, sa cante despre ceea ce traiesc in realitate, sa traiasca in libertate, in demnitate, in fratie adevarata.”

Imi dau seama ca in majoritatea bisericilor de la tara, a bisericilor evanghelice, inca mai se traieste in minciuna, in totalitarism, dupa spusele lui V.Havel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s