Ganduri despre rastignire


image

Cand citim Evangheliile ne frapeaza un amanunt deloc neglijabil: opacitate uceinicilor in a recunoaste in maestrul lor pe Mesia. Petru nici nu a dorit sa auda ca Iisus avea menirea sa fie crucificat. Nu a mai dorit sa auda de inviere si glorificare, era tare de urechi precum filozofii din Atena la predica lui Pavel. Era o blasfemie ca romanii sa-l crucifice pe izbavitorul lor, cand ei,uceinicii, se asteptau ca lucrurile sa fie chiar pe dos. Cat timp flutura steagul roman la templul din Ierusalim evreii erau tot in robie. Jugul imperialist era greu si apasa de ceva buna vreme. Insa Pavel rezuma esenta Evangheliei altfel decat si-au inchipuit multi contemporani, si multi postmodernisti din zilele noastre.

Caci v-am dat,intai de toate, ceea ce si eu am primit, ca Hristos a murit pentru pacatele noastre dupa Scripturi; si cananfost ingropat si ca a inviat a treia zi, dupa Scripturi; si ca S-a aratat lui Chefa, apoi celor doisprezece.

(1 Corinteni 15,3-5)

Si aceasta expresie “dupa Scripturi” trebuie inteleasa dupa Scriprurile acelor vremuri de tranzitie vetero-testamentare, sa nu ne gandim la scrierile NT, care nici macar nu erau scrise toate. Ce sa mai vorbim de Canon, care avea sa se formeze secole mai incolo. Cand ne gandim la Scripturile vetero-testamentare putem sa spunem Legea, Psalmii si Profetii, dupa impartirea data de traditia iudaica.
Aici gasim paradigme infatisand profetic moartea lui Mesia. Sarpele “crucificat” pe prajina de Moise, aducator de vindecare celor care credeau mesajul lui.

Si dupa cum Moise a inaltat sarpele in pustie, asa trebuie sa Se inalte Fiul Omului, ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.

(Ioan 3,15

Avraam si-a adus ofranda pe unicul lui fiul ca semn dse ascultare de Dumnezeu. Dumnezeu nu-l lasa sa-l jertfeasca,insa El isi da Fiul ca jertfa pentru omenire.
Mielul injunghiat de Paste cu sangele care evreii isi ungeau usiorii usii, semn pentru ingerul mortii de a trece mai departe, este o alta imagine a lui Mesia care a sters cu moartea Lui zapisul cu pacatele noastre.
Potrivit lui Meliton de Sardia ingerul mortii nu s-a abatut de la casele evreilor datorita ritualului cu sange care si-au stropit usiorii usii, ci datorita Jerfei lui Mesia. Toate ispasiriile de la Templu, sarpele din pustie, evreii omorati de Paste s-au facut in contul Jerfei lui Mesia.

Ochii uceinicilor s-au deschis si viata lor a luat o alta intorsatura, dupa intalnirea lor cu Mesia inviat. Cea mai colorata ipostaza este relatata in Evanghelia lui Luca, cand doi uceinici se intalnesc cu Mesia inviat pe drumul catre Emaus,care nu-L recunosc,nici in timpul drumetiei, nici cand vorbeste cu ei. Iisus li se descopera doar la frangerea painii, iar uceinicii au parte de o binemeritata mustrulaiala din partea lui Iisus:

Si El a zis catre ei: O, nepriceputilor si zabavnici cu inima ca sa credeti toate cate au spus prorocii! Nu trebuia oare ca Hristos sa patimeasca acestea si sa intre in slava Sa?  Si, incepand de la Moise si de la toti prorocii, le-a talcuit lor, din toate Scripturile, cele despre El.

(Luca 24,25-27)

Poate a fost si estebo rusine ca Dumnezeu sa fie crucificat,umilit,badjocorit, omorat. Era o disputa tema aceasta in sec IV intre Eunomius si Vasile al Cezarei, rusinea Dumnezeului rastignit. Eunomius rezolva proplema aceasta spunand ca nu a fost decat un om rastignit, nu un zeu. Grigore de Nyssa i-a raspuns lui Eunomie spunandu-i ca acesta se rusineaza de Cruce. Patimile, continua Grigore, nu arata slabiciunea lui Dumnezeu, ci dimpotriva, reveleaza

puterea nemasurata prin care acceptarea jertfei a fost cu putinta, este de trebuinta sa-I aducem aceeasi cinstire Dumnezeului aratat prin Cruce precum ii aducem Tatalui.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s