Interstellar: Apocalipsa fara Dumnezeu


Interstellar astronauts explore new planet

Va mai aduceti aminte de filmul Bruce Almighty? Sau cum vede regizorii de la Hoolywood divinitatea. Ei, filmul Interstellar e o apocalipsa fara urme de interventie divina. Mantuirea e in mainile noastre. Asta-i filozofia filmului.

Si aceasta mantuire are obarsia in stiinta. Gratie lui Einstein cu descoperirea relativitatii, gaurilor negre, pilotului de la NASA, etc. Un film cu efecte speciale extraordinare, poveste interesanta, sumbra, insa nelipsitul happy-and. Stiinta e dumnezeu, iar omul de stiinta e damnat intr-un viitor regresat, cu un peisaj demn de John Steinbeck. Copii cand vorbesc despre stiinta la scoala sunt luati in deradere precum cei din zilele noastre daca-si fac cruce. Umanitatea s-a dezis de stiinta, NASA e doar o secta ascunsa in nisipurile unui desert. Sfarsitul lumii vine prin foamete, sufocare, furtuni de nisip.

Cooper (Matthew McConaughey), in ciuda vicisitudinilor crede. Nu in Dumnezeu, ci in stiinta. Fiica lui, Murph primeste mesaje misterioase, inexplicabile stiintific, de la “fantoma” ei. La sfarsitul filmului se explica si asta stiintific. Nici umbra de Dumnezeu. Chiar daca filmul are un happy-end, mesajul e pentru mine nefericit. Ce sanse avem noi sa ne salvam de o catastrofa cosmica?

Advertisements

2 thoughts on “Interstellar: Apocalipsa fara Dumnezeu

  1. Desigur, nu este singurul film care aduce ideea că omul este singurul care se poate ajuta.
    In filmul apocaliptic “2012”, John Cusack își salvează familia și trece prin orașul care se sfărâmă complet. https://www.youtube.com/watch?v=MqC0M6VrViQ , iar soluția pentru umanitate este “o barcă” prin care se salveaza doar cei puternici. Mesaj tipic evolutionist “cei mai puternici ramân”.

    Mai este si filmul cu “I am legend”, unde actorul principal Will Smith, este printre singurii supravietuitori ai .. sfârșitului și tot el găsește un leac pentru vindecarea vârcolacilor de oameni.

    Iar, mai de curand am vazut un trailer despre sfarsitul lumii, “How It ends 2013”, in care joacă și Rihanna. Se pare că este o parodie menită să calmeze pe oameni de la isteria cu “sfarsitul lumii”. Ce sfarsit? Nu este niciun razboi în lume, nici crime, nici terorism, și nici cutremure sau tsunami. Sunt doar știri. Dacă nu se întâmplă la noi, înseamnă că trebuie să luăm în râs – Asta este ultima modă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s