Dumnezeu preferă lemnul…


 

Doar ieri m-am dezmeticit ce-i cu atâta avalanșă întru „dialog ecumenic” pe tema catedralei ce se va construi. De aceea îmi zic uneori că nu merit să am blog, că temele acuale, când dau eu de ele, devin arhivă de istorie. 🙂

Nu sunt de acord cu construirea acestei piramide, din considerente practice. În România unii copii suferă foame, alții mor că nu-s ajutați financiar în vederea unei operații, iar noi construim megastructuri , în ce scop nu știu. Sunt convins că dacă s-ar canaliza banii în proiecte sociale, filantropice, BOR-ul ar fi privit altfel de către noi, credincioșii contribuabili. Imaginea acelor fețe bisericești plimbați în limuzine de lux ne stă lipită multă vreme pe retină. Chiar dacă ne lăudăm că teologia noastră răsăriteană e axată pe popor, nu pe papă, faptul că patriarhul ne spune de multe ori că știe el ce are de făcut, să nu-i jintuim noi în oală, e un semn de smerenie, zic.

Două cărți am să vă recomand în contextul acesta:

Liturghie și teologie, preot Ioan Bizău, în care autorul pledează pentru recuperarea unei catedrale pivotale gen Haghia Sofia decât să ne avântăm în proiecte moderne faraonice. Autorul în citează pe Maxim Mărturisitorul, care afirmă că arhitectura unei biserici bizantine e modestă, și chiar așa, poate simboliza întreg cosmosul. Nicolae Cabasila ne aduce aminte de fiecare ființă umană ce e o biserică vie.

A doua carte e jurnalul lui Thomas Merton, Muntele cu 7 trepte. Aici autorul vorbește de lipsa de smerenie misionarilor occidentali ce evanghelizau India. Indienii nu-i puteau vedea ca pe niște sfinți, fiindcă în cultura lor sfinții trăiau sărăcia, or misionarii noștrii numai în sărăcie nu trăiau.

res_10e55bbfc420b3045e7f2e851925c4b7_350x350c_oqan

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s