Theotokos, Mama Răscumparatorului și a rascumpăraţilor


Toți care se închină la Maria sunt idolatrii. Jumări. Ăsta le este destinul. Chiar dacă au bătut sute mii de mătănii, posturi negre, s-au “jucat” cu margelele rozariului mai mult decât noi pe facebook,…ghinion, ăsta le este destinul. N-au tras lozu’câștigator ca noi, asta e, raiu’e doar pentru sfântocani, e scumpă chiria acolo, iar garsonierele sunt mici…

Avem puține și sărăcăcioase texte cu privire la Mama Domnului în Noul Testament. Bine, cantitatea nu-i un criteriu al importanței. Cred că listele din Numeri și nu numai, bate orice doctrină creștină  dacă ne luăm după criteriul lungimii. Țoalele preoțești din Exod sunt mai importante decât angeologia, Trinitatea, Duhul Sfânt, etc. Ce să-i faci, dacă la scribul Pentateuhului i-a plăcut moda.  Lui Isaia nu. Vezi ce zice prin capitolul III. 🙂

E interesant că în puținele texte în care o găsim pe Maria, aceasta era împreună cu Iisus.  Ea e nedespărțită de Fiul ei, Fiul lui Dumnezeu.  Putem împrumuta hermeneutica  lui Calvin cu privire la Iisus. Maria din Geneza până în Apocalips. Putem face exercițiul acesta.   Grosso modo, o găsim în  protoevanghelia din Grădină, în fecioara din oracolul lui Isaia, în Biserica biruitoare din ultima carte a Scripturii.  Ea, aleasa Tatălui, Mama Fiului și mireasa Duhului!

Bine, îmi veți spune, nu grăiește deslușit apostolul că doar Unul e mediator între Dumnezeu și om?  De parcă doar aci se ciorovaiesc versetele?  Sau apostolii?  Păi nu tot Unu Dumnezeu a zis că e, prin Pentateuh, iar acum, prin Noul, facem cunoștință cu trei?  Biserica nu mediază la Dumnezeu pentru lume?  Credinciosii nu sunt rugați de același apostol, să medieze la Dumnezeu pentru lume?

Maria e legată ombilical, ireversibil, pentru vecie de Iisus.  Nu putem să-L cunoaștem pe Fiul fără Ea,  si viceversa.  În teologie mariologia și hristologia sunt inseparabile.

Ea este prima care a vestit Evanghelia(vezi vizita ei la Elisabeta) și tot femeile au vestit Învierea. A fost aleasă de Dumnezeu, și-a dus o povară imensă : Fiul ei va muri.  Cu acest gând trebuie să-i înțelegem reacțile: ce mamă ar surâde la acest gând?  De-aceea e prima între sfinți!

Advertisements

2 thoughts on “Theotokos, Mama Răscumparatorului și a rascumpăraţilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s