Nu vă apucați de teologie!


Teologia nu e un domeniu pentru leneși. Nici pentru proști. Îmi aduc aminte că eram abonat la corigență prin liceu, împreună cu vărul Marin. Eram excelenți amândoi la materiile umane, dar na, nu înțelegeam hieroglifele matematice. Și-aveam o profesoară ce vorovea o limbă ce o înțelegea doar ea. Și era pe fugă. N-avea rădburi pentru proști. Când a început, prin a 11 șpea combinațiile, eram amândoi fascinați că am înțeles, în sfârșit, materia inventată de păcătoșii babilonieni. Îi înțeleg acum pe evreii din robie că jinduiau să se întoarcă acasă, să cânte hore în templu. Too much matematics! Satisfacția noastră se pierdu în următoarea oră de combinații și permutări, când profa ne băgă în adâncuri, în Hadesul plin de flăcări ale matematicii, ce pârjolea neofiții, prostovanii ce nu știau nici sămăli. Suntem pierduți, ne-am zis! Să nu pierdem multa vreme, 5 ore pe săptămână, scriam poezii pe caietul cu pătrățele.

Unii cred că dacă se întorc la Dumnezeu, Dumnezeu le toarnă cu tolcerul tot ce au pierdut în timpul irosit până la momentul întâlnirii. Asculți Depeche Mode, Personal Jesus, și poți sporovăi cu oricine despre miezul din dodoașca teologiei.

Mă amuză copilașii nou-născuți(born-again din Ioan3) cât sunt de caraghioși. N-am scăpat nici eu de caricatura asta. Dacă aș fi fost oleacă mai smerit, eram absolvit de chipul quasimodic. Mă revăd continuu pe mine, în neamurile, prietenii care s-au pocăit recent. Încerc să evit conversațiile teologice, îi întreb de sănătate, cum o duc, etc. Ei întorc macazul, zgomotos, cu giumbușlucuri biblice, batând apa-n piuă pe câteva versete biblice, știute și de copii în poezii, la școala duminicală. Dacă încerc să-i duc prin explicațiile părinților, teologilor, îmi taie maioneza spunându-mi să rămânem la Biblie! Să joc cu regulile lor. Cum am zis, puțini sunt căutători, înfometați după răspunsuri și întrebări. Ei vor să-ți cânte Personal Jesus.

După mai bine de 10 ani pe ogorul teologiei, mi-am dat seama că e un domaniu vast. Nu avem vreme să cuprindem tot. Putem ciuguli câteva sfărmuri din fiecare felie ce compune teologia, dar nu cred că-i o metodă ce ne va fructifica căutarea.

Vechiul Testament și Noul Testament. Din prima trebuie să pui mâna pe greacă. Noul și traducerea VT, Septuaginta-LXX. Ebraica/aramaica pe cei îndrăgostiți de vetiu. Arheologia, istoria, etc. La Noul, deasemenea istoria vremii, filozofia, greaca koine, așa grosso-modo. Biserica Primară. Doamne, ce domeniu vast! Părinții Bisericii. Franțujii au tradus peste 550 de volume din Părinți. Numai un părinte poate să-ți ocupe toată viața. Epoca medievală, modernă, postmodernă, e plină de eminenți și străluciți teologi.

Pe lângă fiecare domeniu teologic în care te-ai angajat, trebuie să ceri ajutorul la două trei, sau mai multe discipline seculare:semiotica, limbile, filozofia, sociologia, psihologia, istoria, etc.

Cum am zis, teologia e un ocean, într-o continuă schimbare, toate râurile lumii se varsă-n el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Nu vă apucați de teologie!

  1. Reblogged this on Persona and commented:
    Liviu, despre complicatul domeniu al teologiei. De citit cu atentie de catre rivnitorii catre acest periculos domeniu al cunoasterii.

  2. Teologul apare în poezia lui Eminescu, dacă facem doar două modificări: ”Nu slăvindu-Te pe Tine … lustruindu-se pe el.”

    Sfânta Scriptură ne spune despre existența evangheliștilor, învățătorilor, etc., dar nicio mențiune despre teologi. Teologul nu rămâne în El: Îl cercetează, Îl examinează din afară. Și dacă nu rămâne în El, nici El nu rămâne în teolog.
    Dumnezeu descoperă prin Duhul Său ce ne trebuie, dacă Îl lăsăm să ne vorbească direct din Cuvânt.
    Teologul stând comod la masă sau la computer, citind zeci și sute de alți teologi (să aibă o bibliografie cât mai bogată) ”descoperă” tainele Împărăției lui Dumnezeu. Dar ”descoperirile” îl fac oare să-L iubească mai mult pe Dumnezeu? Sau doar îl liniștește că n-a făcut degeaba studii de teologie?
    Teologia i-a împărțit pe creștini în tot felul de grupări. Teologia te poate face să vezi cerințele lui Dumnezeu, să te conformezi lor, dar să îți dispară dragostea dintâi și să nu mai ai parte de pomul vieții. (Citește atent tot ce i se scrie Bisericii din Efes, În Apocalipsa.)

    1. Teologia= capul tuturor răutăților 🙂 Te înțeleg, dar vreau să mai echilibrez viziunea aceasta fatalistă. În acest articol m-am gândit la teologie precum Sf Pavel când se gândea la slujire. Vrei să fii episcop, greu și bun lucru dorești! Vrei să studiezi teologia, regina științelor, bun dar anevoios lucru dorești. Asta-i linia.

      Eu cred că fiecare credincios e un teolog, mai rafinat sau nu. Dacă ești interesat de Dumnezeu, ești teolog.
      Acum, fiecare teolog este chemat să fie și mistic. Rugăciunea se împletește cu bibloteca. Genunchii lui Iavov și coatele lui Toma, trebuie să fie roase. Asta-i chemarea. 🙂

      1. Dacă ai citit ceva și te-ai apropiat mai mult de Dumnezeu, n-a fost teologie, ci mărturie. Dacă te-a făcut să-ți crească dragostea față de Dumnezeu n-a fost teologie. Dar dacă ai fost încântat de persoana care „ a avut niște descoperiri extra a fost teologie. Când aduci argumente: X a spus, Y sau Z, …a spus, faci teologie.
        Teologii vor să crezi tot ce spun ei. Ceilalți (alți teologi) nu pot să aibă dreptate în ceea ce-i contrazic.
        Când, după o predică, l-am întrebat pe cel care a predicat și care nu mă cunoștea pe ce bază a făcut unele afirmații mi-a replicat că n-am citit destulă literatură (creștină).
        Alții cred că Duhul Sfânt nu știe românește și nu poți să te apropii de Dumnezeu ca ei, fiindcă nu cunoști limba greacă. Sau limba ebraică, fiindcă Duhul Sfânt altfel nu ar fi în stare să te călăuzească prin Vechiul Testament.
        Sunt atâți ”experți” în limbile vechi sau noi, de exemplu, care vor să găsească explicații despre un termen pe care ei l-au inventat: trinitatea. Și e așa de ușor de explicat dacă înlături acest termen ”logic”. Fiindcă după logica lor nu poate exista explicație.Teolog și trinitate nu sunt în Biblie

  3. Constantine, ce faci tu aici se numește tot teologie, dar de nivel de grădiniță. Dorești să mă convingi că nu-l ascult pe un Atanasie, Barth sau Ratzinger în favoarea ta? Nu. 🙂

    1. Am crezut că vrei să-L cunoști pe Dumnezeu. Pe El îl găsești în Biblie.
      M-ai înțeles greșit. Nu vreau să mă asculți pe mine în favoarea … Ascultă-L pe Dumnezeu, îți vorbește direct din Biblie.Dacă vrei doar să ai cunoștințe despre Dumnezeu nu-L vei cunoaște personal niciodată.

Leave a comment