The Middle Ages-R.W.Southern- fișe de lectură


Dacă un ateu se năștea în Evul Mediu, de la preasfântul Constantin până la prietenașul lui, Voltaire, se năștea crăștin și avea șanse să moară tăt așe. Botezul era tot atât de involuntar precum născarea lui. Organizația statală, sau mai bine zis statul, era frate siamez cu Biserica. Erau împletite-n nod gordian, iar istoria a curs așa până s-a pogorât lumina(Iluminismul) pe întunericul ca țițeiul a Evului. Mai lesne era să te descotorosești de opinca de pe grumaj a unui iobag decât de Sfânta Biserică. Vorba lui Sfântul Toma, decât hertik mai bine crăștin:

 

Erezia este un păcat ce merită nu doar excomunicare ci pedeapsa cu moarte, fiindcă este mai rău să falsifici Credința, ce este viața sufletului, decât să falsifici niște monede ce au întrebuințare în viața pământească. Cum falsificatorii sunt pedepsiți cu moartea de prinți ca vrăjmași ai bunului comun, tot așa ereticii merită aceași pedeapsă.

Sau ovreu, dar asta dacă se nimerea să vâjești, să te arunce barza într-un kibuț ovreiesc, fiindcă:

 care erau îngăduiți să trăiască după religia lor: viața și posesiunile lor erau protejate de legea eclesială și de prinți; nu puteau fi omorâți doar fiindcă erau evrei; nu puteau fi convertiți la creștinism cu forța; copiii lor nu puteau fi luați pentru adopție într-o familie creștină; puteau practica iudaismul fără să facă prozeliți;

Față bisericească. Însă cei ce aveau oarece autoritate în Biserică erau agenți cu foarte mică putere de inițiativă. Ca la noi. Dacă pădurarul vrea să-ți cotrobăie buzunarele de brazi iarna, poți să-l ignori. Trebe milițian, fiindcă unde-s doi puterea este. Așa și popa medieval, trebuie să ceară aprobare legiuitorului secular, când urla ca văzând lupul la oi: Heretic, heretic!

V-ați jucat Total War, Medieval II? No, acolo popa n-are altă treabă decât să se plimbe să semene în negura hărții catolicismul. Când și când mai dă de un fel de boschetar ce trepidează spasmodic de zici că a tras ceva pe nas. Popa îl prinde și-l aduce împăratului, acuzându-l de trafic de droguri erezie. Boschetarul are șanse să scape de multe ori, iar popa primește un șut în cur de la legiuitor de-i pică mitra și câteva stele de încredere.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s